Kietas vanduo
Viena iš daugelio esančių vandens problemų yra kietas vanduo. Vandenį kietina ištirpusios kalcio ir magnio druskos. Toks vanduo daro neigiamą įtaką buitinei ir pramoninei technikai.
Vandens kietis
Vandens kietumas – savybė, neleidžianti putoti muilui, susijusi su tam tikrų kalcio ir magnio druskų buvimu.
Terminai kietumas ir kietis turi skirtingas reikšmes. Kietumas reiškia tiesiog vandens savybę. Tuo tarpu kietis yra kietumas, išmatuotas konkrečiais vienetais (kurie dažniausiai yra vandenyje ištirpusių Ca ir Mg druskų kiekis):
mmol/l (milimoliai litre)
mg/l (miligramai litre, CaCO3 ekvivalentas)
Kieto vandens požymiai:
- Kalkėja vamzdynų, vandens maišytuvų, santechninių prietaisų paviršiai;
- Ant puodų, lygintuvų ar elektrinių virdulių sienelių atsiranda baltos spalvos nuosėdos;
- Balti skalbiniai gelsta, o spalvoti blunka, drabužiai greičiau susidėvi;
- Kietame vandenyje verdami maisto produktai netenka dalies maistingų medžiagų.
Nukalkinto, minkšto vandens pranašumai:
- Sumažėja vandens šildymo sąnaudos.
- Vamzdynuose nesiformuoja nuosėdos.
- Minkštame vandenyje išskalbti drabužiai yra minkštesni, ilgiau nesusidėvi.
- Prausiantis minkštu vandeniu geriau putoja šampūnas ir muilas, jų sunaudojama mažiau, plaukai tampa purūs, minkšti ir žvilgantys, nepažeidžiamas apsauginis odos sluoksnis. Sumažėja pleiskanų kiekis.
Vandens kietumo rūšys:
- karbonatinis kietis (karbonãtinis kiẽtis, kitaip dar laikinasis kietis; angl. alkaline (temporary) hardness) – kietis, kurį lemia Ca, Mg ir Fe rūgštieji karbonatai. Jis lengvai sumažinamas kaitinant kietą vandenį – kaitinami hidrokarbonatai skyla, ir iš tirpalo nusėda kalcio ir magnio karbonato dalelės.
- nekarbonatinis kietis (nekarbonãtinis kiẽtis, kitaip dar nuolatinis kietis; angl. non – alkaline (permanent) hardness) – kietis, kurį lemia vandenyje ištirpusios stiprių rūgščių Ca arba Mg druskos (sulfatai, chloridai, nitratai).
- suminis vandens kietis – karbonatinio ir nekarbonatinio kiečių suma.
Kietumo lygiai
- minkštas – 0,0 –2,0 mg/l
- gana minkštas: 2,0–4,0 mg/l
- kietokas: 4,0–6,0 mg/l
- gana kietas: 6,0–8,0 mg/l
- kietas: 8,0–12,0 mg/l
- labai kietas: >12,0 mg/l