Apie vandenį
Fizikinės sąvybės Vanduo – bespalvis (storame sluoksnyje – žydras) ir bekvapis skystis. Vanduo (vandenilio oksidas) turi 88,6 % deguonies ir 11,4 % vandenilio (pagal masę); tai atitinka H2O. Iš visų skysčių jo šiluminė talpa didžiausia. Vandens tankis, skirtingai nuo kitų skysčių, šaldant didėja netolygiai, o +4 °C temperatūroje būna maksimalus ir, toliau šaldant, staiga sumažėja iki 0,917 g/cm³ (ledo tankis). Neįprastai aukšta ir savitoji lydymosi šiluma. Ji net 13,5 karto viršija švino savitąją lydymosi šilumą. Nepaprastas vandens savybes galima paaiškinti jo molekulės struktūros ypatumais. Vandens molekulė nėra linijinė – kampas tarp jungčių H – O – H lygus 104° 45′. Nors O – H jungtys yra kovalentinės, vandens molekulė yra polinė: vandenilio atomas turi tam tikrą teigiamą krūvį, o deguonis – neigiamą. Dėl to vienos H2O molekulės deguonies atomas gali pritraukti kitos molekulės vandenilio atomą: taip atsiranda vandenilinė jungtis ir padidėja bendra jungties energija. Todėl vandens molekulės yra asocijuotos. Ledo kristaluose vandenilinės jungtys dar tvirtesnės. Dėl didelio H2O molekulių poliškumo vanduo yra labai geras kitų polinių junginių tirpiklis.Vanduo, kaip ir atmosferos oras, yra būtinas ir niekuo nepakeičiamas gyvybės palaikymo šaltinis. Vandenį žmogus vartoja visą amžių, jo kokybė dažnai lemia ir žmogaus sveikatą. Nė vienam kitam maisto produktui pasaulyje nėra nustatyta tokių griežtų kokybės standartų kaip geriamam vandeniui.
- kalkėja vamzdynų, vandens maišytuvų, santechninių prietaisų paviršiai;
- ant puodų, lygintuvų ir elektrinių virdulių sienelių atsiranda baltos, sunkiai valomos nuosėdos;
- balti skalbiniai gelsta, o spalvoti blunka, drabužiai greičiau susidėvi;
- kietame vandenyje verdami maisto produktai netenka dalies maistingų medžiagų.
- prausiantis minkštu vandeniu, geriau putoja šampūnas ir muilas, jų sunaudojama mažiau, plaukai tampa purūs, minkšti ir žvilgantys, nepažeidžiamas apsauginis odos sluoksnis;
- minkštame vandenyje išskalbti drabužiai yra minkštesni, ilgiau nesusidėvi, atrodo naujesni;
- sumažėja vandens šildymo sąnaudos;
- vamzdynų ir buitinės technikos nepadengia nuosėdos.
- ant vonios, kriauklės ir unitazo, indų, puodų vidinių sienelių atsiranda rudų dėmių;
- vanduo įgauna metalo skonį;
- skalbiniai išmarginami rudomis arba geltonomis dėmėmis;
- grafinuose ar kituose induose, kuriuose laikomas vanduo, susidaro rudos spalvos nuosėdos;
- dėl nuosėdų nesandariai užsidaro sklendės ir vožtuvai, jos užkemša slėgio matavimo prietaisus;
- po ilgesnio laiko atsukus čiaupą, bėga rudas vanduo.
- pablogėja vandens ir iš jo gaminamų gėrimų (arbatos, kavos) skonis (būna karstelėjęs);
- nudažomas vandentiekio vamzdynų vidinis paviršius, dėl to gadinami skalbiniai;
- arbatinukai ir puodai įgauna rudą ar juodą atspalvį;
- po ilgesnio laiko atsukus čiaupą, bėga juodas vanduo;
- lašant vandeniui iš čiaupų, vonioje, kriauklėje ir unitaze atsiranda rusvų dėmių.
- vanduo turi nemalonų kvapą;
- pajuoduoja sidabriniai indai;
- intensyviai rūdija plieniniai ir variniai vamzdžiai.